Lies & Teije's reis website

Een bezoekje aan Tecklenburg


Home -> Europa -> Duitsland -> Reisverslag Duitsland -> 01 mei 2008
Zoeken

Donderdag 01 mei, een bezoekje aan Tecklenburg

Esmée maakt ons vandaag pas om half 10 wakker, we slapen allemaal echt uit deze vakantie. Terwijl we helemaal voorbereid waren op opsta-tijden tussen half 7 en half 8. Het nadeel is wel dat we dan pas laat op pad zijn, maar ach, het is vakantie en we hoeven niet altijd zo'n druk programma te hebben zoals ik dat soms wel plan. Vandaag gaan we naar Tecklenburg, nog zo'n leuk bergdorpje in de buurt. Maar eerst even naar Nederland om gas te tanken en wat nederlands brood bij een bakker te halen (we houden niet zo van het duitse brood). Maar alle winkels zijn gesloten en we hebben geen idee waarom; 1 mei is toch de dag van de arbeid en niet van de winkelsluiting? Pas als we weer thuis zijn krijgen we door dat het hemelvaartsdag was.
Het centrum van TecklenburgTecklenburg ligt op een heuvel en de hellingen zijn bebouwd met huisjes, het is net alsof we echt in de bergen zijn. Het centrum is klein maar wel karakteristiek Duits met de vele vakwerkhuizen: leuke witte huisjes met geteerde balken aan de buitenkant. Esmée is vooral gecharmeerd van de kinderkopjes en de smalle, hellende straatjes.
Eten in TecklenburgNa een korte wandeling ploffen we neer op een terrasje in de zon. We hebben alweer geluk met het mooie weer! Al snel beseffen we dat w eook wel zin in een hapje eten hebben en we bestellen een soepje met een pizza en ook Esmée heeft een gezonde honger gekregen van de buitenlucht. Wel moeten we haar nog even leren dat ze niet zo luid moet praten als we op een terras zitten. Ze is dol op aandacht (welk kind niet?) en vindt het helemaal niet erg als ze door hard te praten die ook van anderen krijgt. Het dringt maar moeilijk door dat anderen daar niet altijd van gecharmeerd zijn.
Uitzicht vanaf Tecklenburg Uitzicht vanaf TecklenburgTecklenburg ligt op de westelijke uitlopers van de heuvels in het Teutoburgerwoud en kreeg in 1388 stadsrechten, hoewel de huizen in het centrum vooral uit de 16e tot 18e eeuw stammen. Het is het meest noordelijk gelegen bergdorpje van Duitsland op een hoogte van ruim 200 meter. De omgeving kent veel wandel- en fietsroutes maar wij beperken ons vandaag tot het stadje zelf..
De berg omhoog, TecklenburgWe lopen omhoog langs de rand van het centrum naar de kasteelruïne maar erg snel gaat het niet want Esmée is in een bloemetjes-ruiken-en-plukken stemming. Ze ligt regelmatig op de grond om als een bij haar neus in de bloemen te steken en de paardenbloemen zijn niet veilig voor haar zodat ze al snel met een hele verzameling rondloopt. In de kasteelruïne is het grootste openlucht-muziektheater van Duitsland maar dat is niet zo spannend.
Even spelen onder een poort, TecklenburgVeel leuker vindt ze de vele poorten in het stadje en onder eentje gaat ze tot ieders verrassing op de grond liggen en heeft geen zin om op te staan. Het duurt even voordat ik doorheb dat ze Sneeuwwitje naspeelt. Ze is dood en ik ben de prins die haar een kus moet geven zodat ze weer tot leven komt. Omstanders giechelen, maar ik til haar van de grond en geef haar een dikke zoen. Zo, de prinses leeft weer!
Huisje in TecklenburgDaarna gaan we op zoek naar souvenirs. Als wij op vakantie gaan, nemen we voor de kinderen en ook voor onszelf altijd een souvenirtje mee, dus Esmée mag ook iets voor mama uitzoeken en natuurlijk voor zichzelf. Uiteindelijk wordt het een setje met prinsessensieraden: een ketting, oorbellen en een ring met fonkelende stenen. En daarna wil ze wel snel naar huis zodat ze haar prinsessenjurk erbij kan aantrekken. Toch vindt ze het stadje leuk genoeg om nog een tijdje rond te slenteren door die 'gekke' straatjes.
Er is in het kasteel van Bad Bentheim een middeleeuws ridderfeest aan de gang en we beloven Esmée dat we daar morgenvroeg naar toe gaan en dat ze dan haar prinsessenjurk en nieuwe sieraden aan mag zodat ze als een echte prinses rondloopt.
Esmée als prinses Esmée als prinsesEn daar zit ze dan, onze prinses: apetrots op haar uitdossing en we moeten maar blijven zeggen dat ze toch wel de allermooiste prinses van de hele wereld is met haar jurk en sieraden. Ik moet dat ook nog even doen namens alle diertjes die natuurlijk helemaal verbaasd zijn over hun bazinnetje. Maar dan is het bedtijd, iets eerder dan de afgelopen dagen want het ziet er naar uit dat we een wekker moeten zetten om niet te laat wakker te worden.
Lies en ik pakken alvast zoveel mogelijk spullen in zodat we morgen op tijd klaar voor vertrek zijn. En bij het opruimen komen we erachter dat morgen de enige dag is dat het middeleeuwse feest in het kasteel niet 's ochtends begint, maar pas tegen 5 uur en dan moeten we alweer thuis zijn. Dat wordt dus een klein probleempje..., hoe leggen we dat uit nadat we het beloofd hebben?

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven