Lies & Teije's reis website

Naar het dierenpark in Nordhorn


Home -> Europa -> Duitsland -> Reisverslag Duitsland -> 27 tot 29 april 2008
Zoeken

Zondag 27 april, naar het dierenpark in Nordhorn

Ontbijten in het zonnetje Picknicken in de tuinPas om half 9 worden we wakker gemaakt door Esmée en het is zulk lekker weer dat we snel naar buiten gaan voor het ontbijt. Eerst aan tafel voor het huisje, maar op het gras zitten is natuurlijk nog veel leuker, alsof we aan het picknicken zijn. Maar daarna gaan we snel op pad, op weg naar de dierentuin in Nordhorn.
Tierpark Nordhorn is een niet al te grote dierentuin waar je rustig tussen de vele dieren heen kunt lopen. Daardoor is het voor kinderen misschien nog wel leuker dan en dierentuin met meer dieren die allemaal achter hekken en grachten zitten.
Esmée heeft er zin in Dierenpark NordhornEsmée heeft er duidelijk zin in, al snel ligt ze op de grond om aan de bloemetjes te ruiken of bukt zich om op gelijke hoogte de dieren in de ogen te kijken. We lopen langs een oude rivierbedding van de Vecht waar nu watervogels en waterdieren heersen. Daarna komen we bij boerderij de Vechthof, een karakteristieke boerderij uit de 19e eeuw, waarin mens en dier onder één dak woonden. Door de stal heen lopend kom je in de oorspronkelijk ingerichte woonruimte van de boer, met oude meubels en gereedschappen. Om het erf lopen allerlei dieren los en er nestelen heel wat ooievaars eromheen.
Struisvogels eten hun eigen poepNa een korte pauze (tijd voor een ijsje met dit mooie weer!) lopen we door het kangoeroe-weiland en daarna naar de struisvogels. En die betrappen we op een nogal vieze gewoonte: ze eten hun eigen poep op! Esmée kan er niet over uit, zo vies vindt ze het, maar ook gefascineerd want we moeten er wel ruim 20 minuten blijven staan kijken terwijl de struisvogels op en neer lopen en iedere keer naar ons kijkraam terug keren om weer een paar hapjes van hun eigen uitwerpselen te eten.
Esmée op een zeehond Schaapjes voerenHet park is in twee stukken verdeeld en het achterste deel ligt ingebouwd in een nieuwbouwwijk. Daar ligt ook de kinderboerderij met geitjes en schapen. Esmée wil ze per sé voeren, maar zakjes voer kun je alleen halen bij de kassa. Ik geef haar helemaal gelijk en loop het hele eind terug voor een zakje voor van 1 euro. Pedagogisch gezien misschien niet de beste actie, maar ik kan me zo voorstellen dat dat fantastisch is voor iemand van haar leeftijd. Al met al zijn we hier zo een uur zoet.
Kijken naar de zeehondjesDaarna eten we wat op een drukbezet terrasje, maar de speeltuin ernaast lonkt en zo gaat er weer een uur voorbij! Eigenlijk is zo'n hele dierentuin helemaal niet nodig: wat zand, geitjes en Esmée is de hele dag zoet. Als we verder lopen worden net de zeehonden gevoerd en het is er druk, iedereen wil dit wel zien. We vinden een plekje wat verderaf waar Esmée vanaf mijn nek in ieder geval nog iets kan zien.
Dag, alpaca!Het is verbazingwekkend hoe snel zo'n dag voorbij kan vliegen. We hebben nog niet eens alles gezien als we terug naar de uitgang lopen, terwijl we hier al ruim 6 uur zijn! Esmée zegt nog even dag tegen een alpaca, een soort lama. Bij de ingang bellen we nog even met Therese, de moeder van Esmée zodat zij haar belevenissen kan vertellen. Zo worden ook de hoogtepunten duidelijk: het voeren van de geitjes en schapen en het eetgedrag van de struisvogels!
Het blijft maar warm dus thuis kan ze nog een tijdje (alweer) in het zand spelen en ze ligt pas na achten in bed. En hoe rustig de dag ook was, voor ons voelde het inspannend genoeg We genieten van de ondergaande zon en zouden willen dat alle dagen van de vakantie zo worden. Maar de weersvoorspellingen willen het helaas anders...

Maandag 28 april 2008, een regenachtige dag

Esmée kijkt naar een dvdAlweer staan we lekker laat op, ver na achten. Zoals voorspeld is het somber buiten en regelmatig valt de regen in bakken naar beneden. We blijven daarom heel lang binnen hangen en Esmée speelt met haar puzzels, poppen of kijkt naar dvd's van Niels Holgersson die ze erg leuk begint te vinden.
's Middags gaan we er toch even op uit als het weer lijkt op te klaren, richting Ibbenbüren. Maar onderweg komen we in de file terecht, begint het steeds harder te regenen en eigenlijk hebben we geen zin meer in een wandeling bij de beroemde Dörenther klippen, een grillige rotsformatie van 166 meter hoog. Ook voor de Sommerrodelbahn die Teije nog goed kent vanuit zijn jeugd is het weer gewoon te vies en te koud hoewel er een leuk sprookjesbos moet zijn.
Daarom maken we alleen een korte wandeling door het centrum, eten wat in een restaurant en gaan daarna nog even op zoek naar een supermarkt. En dan gauw weer terug naar ons huisje waar we de kachel wat hoger zetten want het is koud, hooguit 12 of 13 graden.
Na een koude, regenachtige dag klaart het op Uitzicht vanuit ons vakantiehuisje, BentheimNadat we Esmée naar bed hebben gebracht stopt ineens de regen, verdwijnen de wolken en komt er een mager zonnetje tevoorschijn. Het wordt ineens ook wat warmer dus we hebben goede hoop voor de komende dagen, al zijn de voorspellingen nog zo slecht. Maar ook op een dag als deze vermaken we ons prima, zeker als we ons kleinkind bij ons hebben !

Dinsdag 29 april 2008, op zoek naar een zwembad

Verstoppertje spelenHet is vandaag niet al te koud, maar de dag begint erg somber. Daarom gaan we, na een rustige start, een zwembad opzoeken. Tenminste, als Esmée is uitgespeeld met verstoppertje spelen. Er is een openluchtzembad in de buurt maar dat lijkt ons vandaag niet echt geschikt.
Dus gaan we eens informeren bij het kuuroord van Bad Bentheim of dat ook geschikt is voor kinderen. Bentheim heeft al ruim 300 jaar een geneeskrachtige (zwavelhoudende) bron en mag daarom ook Bad voor haar naam zetten. Volgens de legenden zagen boeren lang geleden al dat dieren met wonden zich in de modder van een poel wentelden en dat de wonden na snel genazen. De boeren probeerden hetzelfde uit bij zieke koeien en paarden met hetzelfde resultaat! Nadat een dokter er in 1710 meldng van maakte werd er een zandstenen gebouwtje om de bron heen gebouwd en ondertussen is het een uitgebreid complex geworden waar blijkbaar veel mensen baat bij hebben. Maar wij niet, want bij de receptie vertelt men ons dat het niets is voor een kind van 3 jaar.
Onze kennis van zwembaden in de buurt is nu uitgeput en we gebruiken de tomtom om verder te zoeken. Dan maar naar Nederland rijden en de eerste de beste VVV opzoeken. Dat is in Losser waar een vriendelijke mevrouw ons de verschillende mogelijkheid vertelt. We kiezen voor het zwembad in Denekamp, die is het dichtste bij en heeft een kleuterbad van 33 graden, heerlijk!
Zwembad in DenekampEsmée vermaakt zich prima: eerst wat spelen in het ondiepe bad, maar daarna wil ze graag zelf 'zwemmen' in het diepe. Het is niet echt een subtropisch zwembad maar er zijn wel leuke dingen zoals een waterval en en een stuk waar een sterke stroming staat. Esmée heeft haar zwembandjes om en kan prima zelfstandig drijven en we mogen haar maar heel af en toe even ondersteunen. Natuurlijk, ons prinsesje kan bijna alles al zelf, vindt ze.
Zwembad in Denekamp Zwembad in DenekampNaarmate de dag vordert zien we buiten ook de zon erbij komen en het wordt steeds warmer, vooral binnen onder het glas. Terwijl Esmée zich prima vermaakt met de waterfonteinen maken Lies en ik plannen voor morgen. Stel je voor dat het weer net zo meewerkt als vandaag, dan moeten we toch ergens zijn waar we ook buiten kunnen rondlopen, maar wel met mogelijkheden om ook binnen iets te doen. En zo peinzen we wat af terwijl Esmée ongehinderd door dit soort moeilijke vraagstukken, lekker verder speelt.
Als we tegen half zes terug bij ons huisje komen kan ze nog heerlijk buiten spelen in het zand terwijl ik een maaltijd in elkaar flans. Nadat we haar naar bed hebben gebracht (ik heb weer heel veel verhaaltjes voorgelezen) lezen we nog een paar uurtjes en gaan dan ook niet al te lang naar bed. Dit is een echte uitrustvakantie aan het worden!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven