Lies & Teije's reis website

Wandelen door Berlijn


Home -> Stedentrips -> Berlijn -> Reisverslag Berlijn -> 07 september 2002

Zaterdag 07 september, wandelen door Berlijn

Rommelmarkt, BerlijnOok vandaag begint de dag warm en al vroeg zijn we op pad. Allereerst nemen we de metro naar de Strasse des 17. Juni. Iedere zaterdag en zondag wordt hier een uitgebreide rommel- en kunstmarkt gehouden en het is leuk om de dag zo te beginnen. Er heerst een gemoedelijke sfeer terwijl de auto's af- en aanrazen op de brede avenue ernaast.
Siegessäule Strasse des 17. Juni, BerlijnIn de verte zien we de Siegessäule staan met het vergulde beeld van Victoria. Binnenin loopt een wenteltrap naar een uitkijkplatform, maar we vinden dat we dit keer niet hoeven te klimmen en blijven lekker buiten. Zonder aankopen verlaten we de rommelmarkt en rijden met een omweg naar de Potsdamer Platz omdat niet alle lijnen daar stoppen in verband met werkzaamheden.
Potsdamer PlatzDe reisgidsen hadden ons al verteld dat dit de grootste bouwput van Europa is en inderdaad: hoewel er al gebouwen voltooid zijn, overheersen nog steeds de tientallen bouwkranen die boven de hoogste gebouwen uittorenen. Het is de bedoeling dat de Potsdamer Platz het nieuwe centrum van Berlijn gaat worden, zoals het dat ook was voor de 2e wereldoorlog.
Checkpoint Charlie, BerlinVandaar begeven we ons naar Checkpoint Charlie, de eens zo beruchte grens tussen oost en west. Hoewel een markeringslijn de voormalige grens aangeeft is het nauwelijks meer voor te stellen hoe grimmig het er vroeger bijlag.
Checkpoint Charlie, BerlinTeije is er eens een paar uur vastgehouden toen hij (niet helemaal nuchter meer en met allerlei anarchistische buttons op!) in 1983 om 4 uur 's nachts naar een bekende in Oost-Berlijn wilde. Slechts een paar aandenkens zijn overgebleven van de ruim 100 meter lange zigzaggrens met spiegels boven en onder de weg.
De dom en het concerthuisVan Checkpoint Charlie lopen we dan richting Mitte waar nog veel Pruisische en barokke monumentale gebouwen staan. We hebben al heel wat afgelopen dus pauzeren we op een terrasje op de Gendarmenmarkt, een plein tussen de aan elkaar gelijke Französische en Deutsche Dom. Tussen beide kerken staat eveneens het imposante Konzerthaus. Het plein is bezet met demonstranten die eisen dat het echtpaar Moon (van de sekte) tot Duitsland wordt toegelaten, maar wij genieten van de zon en ons drankje.
Berlijn Mitte, het centrum Palast der Republik, BerlijnMaar na een uurtje willen we weer verder, langs de bibliotheek en de Humboldt-universiteit naar de Berliner Dom. We lopen langs de Spree, achter het Palast der Republik langs, eens het parlementsgebouw van de DDR, dat waarschijnlijk gesloopt zal worden vanwege de grote hoeveelheid asbest.
Het middeleeuws aandoende Nicolaiviertel werd pas in 1987 als een prestige-project door de DDR-regering gebouwd, maar alleen de Nicolai-kirche zelf stamt uit de 13e eeuw. En verder lopen we, langs het Rotes Rathaus, zo genoemd vanwege de rode steenkleur en zo zijn we weer terug bij Alexanderplatz. Daar eten we een Turkse pizza bij een restaurant dat nog uit de DDR-tijd stamt en nog steeds goedkoop blijkt te zijn.
Hackesche Markt, BerlijnVervolgens gaan we met de S-Bahn naar de Hackesche Markt, waar we eerst onze vermoeide voeten (alweer) tot rust laten komen terwijl filmploegen opnamen maken van een boom in de regen. Er komt heel wat sproeiwater aan te pas, want wij zitten te puffen in de warme zon.
Reichstag, BerlijnNa een rondwandeling door de totaal gerenoveerde Hackeschen Höfe vervolgen we onze tocht richting de Reichstag en alle nieuwe overheidsgebouwen die sinds kort uit de grond oprijzen. We zien maar af van een bezoek aan de glazen koepel in het gebouw dat sinds 1999 weer als parlementsgebouw in gebruik is: de rijen zijn veel te lang.
Ingepakte Brandenburger TorVia de Pariser Platz en Unter dem Linden lopen we naar de Brandenburger Tor die 4 oktober 2002 (we zijn dus te vroeg) weer uit z'n verpakking zal worden gehaald. We bedenken ons wel 2x voor we weer op het terras bij het dure hotel (koffie + biertje: € 16,50) gaan zitten.
Alexanderplatz, BerlinLangzaam bewegen we ons terug naar Alexanderplatz, waar we nog uren nagenieten van onze lange wandeltocht en de vele nieuwe en oude gebouwen die we hebben bezichtigd. Uiteraard doen we hierbij de nodige terrassen aan.
Alexanderplatz, Berlin Alexanderplatz, BerlinVelen zullen Berlijn niet echt 'mooi' noemen, maar het is zeker wel een imposante wereldstad. De mengeling van architektuur-stijlen, oud en nieuw naast en door elkaar geven het geheel een apart aanzien. En natuurlijk het nog steeds niet verdwenen verschil tussen oost en west.
Op onze hotelkamerHet blijft een mooi gezicht: de hoge Fernsehturm verlicht in de schemering. Ooit domineerde het Oost-Berlijn als prestige-object van de DDR-regering die daarmee tot in West-Berlijn de zogenaamde pracht en moderniteit van het oostelijk deel liet zien. Dat de bewoners er niets aan hadden (behalve als tv-zendmast) was destijds niet van belang.
Fernsehturm, BerlijnWe lopen nog steeds in T-shirt wanneer we tegen elven ons hotel weer bereiken. Na nog een kort bezoek aan onze eigen kamerbar gaan we vermoeid naar bed. Het is een lange dag geweest, maar we hebben bijzonder veel gezien van deze grootse wereldstad.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven