Lies & Teije's reis website

De rit naar Berlijn, Alex by night


Home -> Stedentrips -> Berlijn -> Reisverslag Berlijn -> 05 september 2002

Donderdag 05 september, de rit naar Berlijn, Alex by night

Lies is vrij, Teije moet werken tot 12u30 en om half twee vertrekken we dan eindelijk weer. Naar Berlijn, de lievelingsstad van Teije (lang, lang geleden, toen het nog 2 steden waren, verdeeld door een muur, kwam ik er heel vaak). Het is nog geen 2 maanden geleden dat we uit Scandinavië terugkeerden, maar we zijn blij Nederland alweer te kunnen ontvluchten. In Nederland is alles (bijna) perfekt geregeld, en we zijn blij dat we hier genoeg geld kunnen verdienen om het land vervolgens weer te kunnen verlaten. Iets na tweeën rijden we de grens naar Duitsland over en zijn we echt op vakantie. Al tegen 6 uur naderen we de ringweg rond Berlijn, maar pas na 7 uur zijn we in het hotel.
Fernsehturm, tv-toren in BerlijnWe zitten in Pankow (voormalig Oost-Berlijn) in een 4-sterren hotel en ongeveer 12 minuten per tram van het centrum vandaan. Tenminste, één van de vele centra die Berlijn tegenwoordig heeft. Nadat we onze spullen hebben uitgepakt, stappen we op de tram naar Alexanderplatz, waarachter de Fernsehturm staat. Met de lift gaan we tot aan het restaurant op 203 meter hoogte, vanwaar we een prachtig uitzicht over de stad hebben.
We hebben gerekend op kil weer en af en toe wat regen en onderweg hebben we al een aantal fikse hoosbuien gehad, maar onze truien moeten uit, zo warm is het. We lopen wat rond en Teije is verbaasd over alle veranderingen hoewel hij zich er wel op voorbereid had. Bij station Friedrichstrasse is aan het wegdek nog te zien waar ooit de muur heeft gelopen, maar dat is ook alles. We maken een lange wandeling, voorbij de Reichstag en komen uiteindelijk terecht bij de Brandenburger Tor die echter helemaal verpakt zit in verband met een grondige renovatie.
Duur servies, dure koffie Terras bij de Brandenburger TorOp een terrasje bij een duur uitziend hotel ploffen we neer voor een koffie en een (klein) biertje. Scandinavië was duur, maar we schrikken behoorlijk wanneer we de rekening krijgen: € 16,50. € 10 voor een kannetje koffie! Nou ja, het was wel een zilveren kannetje, net als de suikerpot. En de ober maar proberen Teije nog een biertje aan te smeren...
Hotel Königin LuiseRond 11 uur nemen we de tram terug naar het hotel, nog steeds in t-shirt. We hebben al weer een lange wandeling achter de rug. Onderweg zien we dat de temperatuur nog steeds 25°C is. Wat hebben we weer een mazzel met het weer!
Terug in ons luxe hotel, met goudkleurige liftknoppen en meer van dat soort franje, genieten we nog even na van deze kennismaking met Berlijn. Voor Lies de eerste keer, voor Teije is het alweer meer dan 7 jaar geleden en eigenlijk is het voor hem ook een kompleet nieuwe stad, zoveel is er veranderd.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven