Lies & Teije's reis website

Waarom worden de puzzels anders getoond?


Home -> Divers -> Nieuws en updates

Waarom worden de puzzels anders getoond?

24 december 2017
Hieronder kun je lezen waarom we een ander puzzelscript hebben maar we kregen heel veel vragen over andere vormen dan alleen de klassieke puzzelstukjes die we nu hebben. Alle 'oude' puzzels die nog bij jigzone staan zijn daarom ook nog op de 'ouderwetse' manier te maken. Ga daarvoor naar puzzelsonline.nl
21 november 2017
We hebben een ander script voor de puzzels geplaatst en maken geen gebruik meer van Jigzone. Maar binnen een paar uur kregen we al veel reacties van mensen die graag willen weten waarom of die problemen hebben met de nieuwe puzzels. Hier willen we graag uitleggen waarom we zijn overgestapt, wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van dit script en hoe je eventuele problemen kan verhelpen. Heb je problemen p[robeer dan eerst de pagina opnieuw te laden door Ctrl+F5 in te drukken.

Waarom een ander puzzelscript?

- Afhankelijk van een andere website: Op zich waren we heel tevreden met jigzone waar we tot 2 jaar geleden onze foto's konden uploaden en zij het puzzelscript leverden. Het had wel als nadeel dat puzzels niet werden vertoond als hun website offline was. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer zo vaak maar vroeger wel.
- Beperkt aantal foto's: Bij Jigzone konden we maar een beperkt aantal megabytes per account uploaden en ondertussen hadden we er al zo'n 50 aangemaakt, allemaal met andere emailadressen om maar meer puzzels te bieden. Die ruimte werd echter steeds verder ingeperkt.
- Geen nieuwe puzzels mogelijk: Sinds 2 jaar kan niemand meer nieuwe foto's uploaden bij Jigzone en men reageert niet op vragen, er is geen enkel contact te krijgen. Dat betekent dat we geen nieuwe puzzels konden plaatsen terwijl daar veel vraag naar is.
- Veiligheid: met de puzzels van jigzone kunnen we onze website niet naar https (met het groene slotje) omzetten en zijn gegevens die je invoert (bv. in het contactformulier) niet veilig.
- Niet geschikt voor mobiele devices: De jigzone puzzels konden niet op schermen met een lage resolutie worden getoond en dat soort apparaten wordt juist steeds meer gebruikt.
- Een ander script zoeken: Dat was nog niet zo gemakkelijk want de werking van Jigzone was erg prettig en bood veel afwisseling in vormen en aantal stukjes. Het afgelopen half jaar hebben we op een testwebsite allerlei scripts uitgeprobeerd en eigenlijk waren we nergens echt tevreden over. Uiteindelijk vonden we dit script dat we zelf enigszins konden aanpassen maar helaas weet ik niets van javascript (en ik snap het ook helemaal niet). We hebben de maker gevraagd om enkele aanpassingen maar daar hebben we helaas geen bruikbare antwoorden op gekregen. Na de laatste storing bij Jigzone beseften we dat we toch echt iets moesten en hebben we ervoor gekozen dit script te gebruiken.

De mogelijkheden

- Onafhankelijk: Alle foto's van de puzzels en het script staan nu op onze eigen server dus alleen als onze site offline is kun je geen puzzels maken. Voorheen waren we ook afhankelijk van de website jigzone.com.
- Grotere foto's: Bij Jigzone konden we alleen foto's van 400x300 pixels gebruiken, nu kunnen we ze zo groot maken als we willen. Voor grote schermen hebben we gekozen voor een breedte van 640 pixels en de verhouding doet er niet meer toe.
- Meer puzzels: We kunnen nu vrij snel veel nieuwe puzzels aanmaken, zo zijn er vandaag in een half uur tijd ruim 150 toegevoegd. Er gaat trouwens wel veel meer werk in de voorbereiding zitten: nu willen we namelijk bij iedere puzzel wat meer informatie over de foto vertellen.
- Meer mogelijkheden: We kunnen nu zelf de vormgeving verzorgen. Zo staat er rechtsboven de puzzel nu een klein plaatje van de puzzel waar je op kan klikken om een grotere versie te zien, ook terwijl je puzzelt. Verder heb je de mogelijkheid om alleen de rand of middelstukjes te zien. Het zou wel mooi zijn als ik javascript beter snapte, dan zou ik nog meer kunnen verbeteren.
- Extra opties: Er kan ook worden ingesteld dat stukjes 'verkeerd liggen', dus gedraaid. Dat heb ik nu uit staan maar het zou mooi zijn als een puzzelaar dat zelf kan aangeven. Ook kunnen evt. de tijden per puzzel worden opgeslagen. Het opslaan zelf is niet zo'n probleem maar dan zou ik er een mooi systeem omheen willen bouwen waarin je bv. ook kan zien welke puzzels je al in hoeveel stukjes en welke tijd hebt afgemaakt, maar dat is een project op zich.

De beperkingen

- Vorm van de stukjes: Helaas worden alleen de klassieke jigsaw stukjes gebruikt, daar bood Jigzone een veel grotere variatie. We weten niet of we dat kunnen aanpassen.
- Het klikgeluid: Er zat geen klikgeluid in dit script dat aangeeft of 2 stukjes in elkaar passen. Gelukkig heb ik dat er zelf in kunnen bouwen (ik vind het wel prettig) maar nu nog een mogelijkheid om dat ook weer uit te zetten. Ik zal me erin verdiepen.
- Werken met een iframe: De maker heeft het script gemaakt voor een volledig scherm en om het op onze pagina's in te passen moeten we gebruik maken van een zogenaamd iframe, alsof je een bladzijde binnen een andere bladzijde maakt. De ergste nadelen heb ik kunnen oplossen maar nog steeds zijn er een paar: zo kunnen de stukjes boven en beneden iets half buiten het scherm verdwijnen. Het maakt niet uit hoe hoog ik het venster maak, het verschijnsel blijft zich voordoen. Daar ga ik nog verder mee stoeien.
- Aantal stukjesAls je een puzzel opent, bepaalt voortaan je schermgrootte het standaard aantal stukjes, op een mobieltje kun je nu ook puzzelen met bv 12 stukjes. Op een groot scherm krijg je standaard 108 stukjes te zien. Je kan dat zelf aanpassen tot 204 stukjes (ik kan er meer van maken) maar in eerste instantie staat in het keuzemenu 12 stukjes, ook al begin je met 108. De maker van het script heeft hier een aanpassing voor geschreven maar toen werkten er andere dingen weer niet dus dat hebben eerst zo gelaten.

De problemen

- Vormgeving: We hebben nogal wat veranderd aan de site waaronder de vormgeving. Als je vaker op onze website komt, staan de meeste pagina's in het zogenaamde cachegeheugen van je computer en kan het zijn dat oude stijlen nog worden ingelezen. Dit kun je heel gemakkelijk verhelpen door op Ctrl+F5 te drukken in de meeste browsers zoals Chrome, Firefox, Internet explorer en Edge. Werkt dat niet dan zou je ook de cache van je browser kunnen legen. Meer info hierover op de browserchecker.nl.
- Het klikgeluid uitzetten: Dit kan nog niet. Ik snap niet zoveel van javascript maar ik zal me hierin verdiepen.
- De pagina wordt steeds opnieuw ingeladen: In de browser Edge bleef de pagina zich maar inladen (je krijgt dan een flikkerend beeld), dat hopen we nu opgelost te hebben. Heb je het nog steeds ga dan even naar een niet-puzzelpagina op onze site en druk op Ctrl+F5 en open vervolgens weer een puzzel
- Stukjes verschijnen niet helemaal: we zijn hier mee bezig maar het lijkt erop dat je hiervoor je cache moet leegmaken, zie de browserchecker.nl.
- Andere problemen?: Heb je andere problemen of suggesties? Mail ons dan gerust, dat gaat het gemakkelijkst door het contactformulier in te vullen.


© Teije & Elisabeth 2000 - 2023 Naar boven