Lies & Teije's reis website

Over de website


Home -> Divers -> Over de website
Zoeken

Over de website

Om ons even voor te stellen...
Alles wat Lies kwijt wilde over zichzelf (afzonderlijke pagina)
En de geheimen van Teije ... (afzonderlijke pagina)
Achtergronden van en feiten over deze website
We hebben 2 sitemaps, per land en per thema
Waar wij onze informatie vandaan hebben
De camera's die we gebruiken
Kopiëren mag tot een bepaalde hoogte!

Om ons even voor te stellen:

Om ons even voor te stellen: wij zijn Lies en Teije. Samen zijn we gek op reizen en willen op deze manier wat foto's daarvan delen met anderen. Sinds 1998 zijn we bij elkaar en leven en werken vooral om de wereld te verkennen.
Maar we snappen ook wel dat onze vakantiefoto's lang niet voor iedereen interessant zijn en daarom hebben we ook veel informatie over en links naar die landen opgezocht en op de site gezet. Het is de bedoeling dat juist die informatie net een beetje meer of anders is dan wat je normaal aantreft, maar er staat al zoveel op het net dat dat misschien niet altijd lukt. Maar men komt vooral voor de puzzels van reisfoto's die we aanbieden en die we zelf ook fanatiek maken.
We zijn sinds oktober 2001 met deze site bezig en hebben nog veel plannen om uit te breiden, en zolang we blijven reizen is de website niet af. En wil je meer weten over ons persoonlijk kijk dan naar de 'over Lies' en 'over Teije' pagina'.

Over deze website

Het idee
Sinds wij elkaar kennen, gaan we steeds vaker op vakantie.In het begin nog zonder camera, maar langzamerhand werden we steeds wat fanatieker: wel foto's maken, nog meer nieuwe plekken bezoeken en uiteindelijk is deze website daarvan het resultaat.
Hoe we precies op het idee kwamen deze website te beginnen weten we eigenlijk niet meer zo goed. Het kwam ter sprake tijdens onze tweede vakantie in Schotland, september 2001. Misschien om onze Schotse vrienden zo de mogelijkheid te geven de foto's te bekijken zonder dat we zware fotoboeken hoefden mee te sjouwen. In ieder geval leek het wel leuk om de domeinnaam www.teije.nl te claimen; lies.nl bestond al (maar Lies heeft sinds oktober 2004 ook haar eigen domeinnaam: liessmit.nl!).
De opzet
De belangrijkste opzet van de site was alle informatie zo toegankelijk mogelijk te maken. In de loop van de tijd heeft dat geleid tot een herkenbare stijl die overal terugkomt en een menu dat goed zichtbaar en toegankelijk is. Ook de onderverdeling van pagina's bij een land komtsteeds terug: een bladzijde met algemene informatie, een linkenpagina, het reisverslag en een specifieke foto-pagina. Maar al gauw kwamen er hier en daar wat toevoegingen bij, waardoor vooral de 'huisstijl' het belangrijkste middel werd om de site goed herkenbaar en overzichtelijk te houden.
Rechtsboven staat de menu-optie Zoeken waarmee je binnen de website kunt zoeken.
Het doel
We begonnen eigenlijk zonder doel: het was en is een hobby die flink uit de hand gelopen is. We hebben allebei ontzettend veel plezier in het bezig zijn met de website en de groei ervan te volgen. Achteraf gezien is het een boeiend creatief proces geweest (en nog steeds) waardoor we beiden nieuwe vaardigheden ontwikkelen. In 2001 wisten we nauwelijks wat html betekende...
Langzamerhand begonnen we echter ook te genieten van het feit dat anderen onze informatie blijkbaar ook leuk en interessant vinden. De groei van de bezoekers nam steeds verder toe en er kwam vraag naar meer informatie; en zo groeide de site maand na maand. Het leukste is wel dat anderen zich soms ook geïnspireerd voelen om beplaade plekken te gaan bezoeken, hoewel dat nooit een doel op zich is geweest!
Taakverdeling
Teije is vroeger programmeur geweest en hij heeft het op zich genomen de site te ontwikkelen. De vormgeving, het schrijven van de (meeste)teksten en het programmeren is van zijn hand.
Lies houdt zich (minstens evenveel tijd) bezig met het promoten van de site door ons aan te melden bij zoekmachines, het veroveren van plekjes op start-en linkpagina's. Ook controleert zij de site op stijl- en spelfouten, zoekt naar niet werkende links en geeft layout-adviezen.
Opbouw
Simpel: bovenin heb je een menubalk die verticaal uitklapt wanneer je er met de muis overheen gaat. Per land (of stad) waar we geweest zijn bieden we een aantal pagina's aan:
• 1 of meerdere reisverhalen
• een pagina met de foto's van die reis/reizen
• een informatiepagina over dat land (of stad)
• eventuele themapagina's (bv. over Gaudi, Schotland kastelen ed)
• een pagina met interessante links over dat land/die stad
• en niet te vergeten: de pagina('s) met puzzels van reisfoto's;

Drie knoppen die je veel kan tegenkomen zijn:
Ga naar de top van de pagina Hiermee ga je naar de top van de website
Ga naar de vorige bladzijde Ga naar de vorige dag (in een reisverhaal) of naar de vorige puzzel
Ga naar de volgende bladzijde Ga naar de volgende dag (in een reisverhaal) of naar de volgende puzzel

Plannen
In de afgelopen jaren hebben we regelmatig de website gerestyled en deze laatste makeover (najaar 2017) was nogal omvangrijk. Nu wordt het tijd de reisverhalen (ca. 14) en foto's (duizenden) van de laatste jaren erop te zetten en heel veel nieuwe puzzels (ca. 800). En uiteraard gaan onze reizen gewoon door dus we hebben nog materiaal genoeg.
Feitjes
• De website is gestart op 14 oktober met 1 voorpagina, toen nog op onze @home webruimte.
• Sinds 12 november 2001 bezitten we de domeinnaam www.teije.nl.
• Het ontwikkelen en bijhouden van de site heeft al duizenden uren gekost.
• Op 1 januari 2005 nam de site 100 MB in beslag, in 2017 500MB.
• Op 1 januari 2003 stonden er 1500 foto's van diverse landen op de site,waarvan 378 van Schotland;
• In september 2017 staan er ruim 5.000 foto's en Schotland blijft koploper met 1.900 foto's.
• De 10.000e (unieke) bezoeker kwam begin april 2002 langs, dus binnen eenhalf jaar.
• Volgens Nedstat vond het 100.000ste bezoek (gemeten vanaf 10 april 2002)op 28 januari 2003 rond 10 uur 's avonds plaats.
• De 1 miljoenste bezoeker was er op 24 september 2004, tegen 6 uur 's middags.
• We worden door onze dochters internet-verslaafd genoemd.
• Door de website hebben we een aantal leuke nieuwe internationale kennissen gekregen.
• Meer feitjes weten? Mail de vraag maar!
Aantal bezoekers
De bezoekersaantallen hieronder zijn gebaseerd op het unieke aantal bezoekers per dag (gemiddeld) en per maand. We noteren een paar groeispurts:
14 okt. t/m 31 dec. 2001: 9 per dag; 731 bezoekers in totaal
januari 2002: 50 per dag; 1571 per maand
oktober 2002: 301 per dag; 9348 per maand
mei 2003: 810 per dag; 25.129 per maand
november 2003: 1200 per dag; 36.008 per maand
juni 2004: 1617 per dag; 48.537 per maand
Daarna is het aantal gestegen tot 3.000 unieke bezoekers per dag mar waarschijnlijk omdat we al heel lang niuets nieuws geplaatst hebben is het nu weer afgezakt tot gemiddel 2.000 per dag; 's zomers wat minder en ' winters wat meer.

SitemapNaar boven

De website is behoorlijk uitgebreid geworden, maar naar ons idee toch nog redelijk overzichtelijk. De pagina's zijn vrij eenvoudig onderverdeeld in een aantal pagina's per land of ander onderwerp.
Maar we hebben ook 2 sitemaps: 1 verdeeld per land en 1 op thema:
Sitemap per land: Alle landen op alfabetische volgorde en de bijbehorende pagina's
Sitemap per onderwerp: Gesorteerd op onderwerp, de reisverslagen natuurlijk het eerst, chronologisch

BronnenNaar boven

Bij het opzetten van de site en vooral met het maken van de landen informatie-pagina's hebben we uiteraard moeten putten uit diverse bronnen; we kunnen ons niet alles meer herinneren van onze middelbare school aardrijkskunde en geschiedenis. De meeste bronnen worden ook wel vermeld op de informatie-pagina's. Hieronder volgt een (zo volledig mogelijke) opsomming van de bronnen die we hebben gebruikt:
Bij het opzetten van de site hebben we voor de info-pagina's teksten vanhun site gekopieerd zonder toestemming te vragen. Dit om zo snel mogelijk alvast iets op de website te hebben. Na contakten met hen hebben we toestemming gekregen om teksten te gebruiken, mits we de bronvermelding noemen. Ook de opzet van de info-pagina's waar we hun informatie niet gebruiken is toch van deze site afkomstig.

De RVO (vroeger EVD), een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, is dé centrale organisatie van de rijksoverheid die het Nederlandse bedrijfslevenondersteunt bij internationaal ondernemen. Overname of vermenigvuldiging van informatie uit deze site is uitsluitend toegestaan met vermelding van bron. Bij deze dus. We hebben ze (schaars) gebruikt bij de landeninformatie.

The world factbook van de CIA geeft veel informatie die we verwerkt hebben in onze info-pagina's; ook de landenkaarten hebben we vnl. daar vandaan. Ze hebben geen copyright-verklaring en we zagen dat veel andere sites dezelfde kaarten gebruiken. We hebben dus geen toestemming gevraagd en wanneer de CIA voor de deur staat weten we waarom...

Op de engelse kant van de site hebben we een aparte pagina over de geschiedenis. Met toestemming vooraf hebben we gebruik mogen maken van deze site. Bedankt Jayne.

The Library of Congress, country studies. Geen copyrights, dus ook daar hebben we regelmatig onze kennis vandaan gehaald. De informatie is gebruikt op de landen informatie-pagina's.
Eendracht-software.com
Hier hebben we de bewegende landenvlaggen vandaan gehaald en volgens de webmaster zijn alle plaatjes vrij van auteursrechten (de website bestaat ondertussen niet meer).
Touringcarchauffeur.nl
Deze site had veel en goede informatie. We hebben niets letterlijk overgenomen,maar er wel veel aan gehad door de informatie goed door te nemen. Helaasis de site opgekocht en is er nu niet zoveel meer te vinden.
Nog een site die we aandachtig hebben doorgenomen, zonder te kopiëren.
Op deze site hebben wij onze puzzelgalerijen staan en zij zorgen voor het script dat van foto's puzzels maakt.
Deze site biedt zoekmachinefunctionaliteit voor je website (gratis tot 1.000 pagina's). We zijn overgestapt naar Google toen wwe meer pagina's kregen maar we zijn altijd erg tevreden over ze geweest!
Gaudi, inleiding in zijn architectuur
Deze nederlandse uitgave ter ere van het Gaudijaar 2002 heeft als leidraadgediend bij het opzetten van de Gaudi-pagina.
diverse reisgidsen en brochures
Uiteraard hebben we ook regelmatig in reisgidsen en brochures gespiekt. Toch hebben we zoveel mogelijk geprobeerd informatie op onze eigen manier te vertellen en hebben daarmee hopelijk geen copyrights geschonden. We hebben getracht deze lijst zo compleet mogelijk te maken hoewel we in 2017 een tiental websites uit de lijst hebben gehaald omdat die niet meer bestaan. Alle foto's zijn, op een paar na, door onszelf gemaakt. Dit wordt ook duidelijk door het watermerk dat we op de grote foto's van onszelf hebben geplaatst. Bij de gebruikte foto's van anderen wordt dit gemeld en staat geen watermerk. Mocht je toch iets zien waarvan we de bron zijn vergeten te melden, mail ons dat dan even door.

De camera's die we gebruikenNaar boven

Momenteel
Op dit moment gebruiken we vooral de Nikon Coolpix W300, vooral voor de gps-functie (en hij is shockproof en waterdicht maar beide eigenschappen hebben we nog niet uitgeprobeerd) en een Canon SX610HS voor de fantastisch ezoommogelijkheden (18x optisch).
2000, een geleende camera
In 2000 hadden we een geleende camera (geen idee welke maar met een rolletje) en daar konden we niet zo goed mee overweg. De foto's uit die tijd zijn ook niet zo goed geworden. Eind 2000 krijgt Lies een mooie en handige Olympuscamera (geen digitale) kado.
2001, een Olympus camera en een digitale, de Sony PSC-S85
Na onze zomervakantie beseffen we dat we toch wel meer foto's willen gaan nemen en we kopen een digitale. Na lang speurwerk kiezen we voor de 4-megapixelSony S85 camera waar we heel tevreden over zijn.
2001 t/m begin 2004: digitaal en gewoon
De ingescande foto's van de Olympus zijn niet echt mooi ben dat wordt steeds belangrijker voor de site. De gewone fotokwaliteit is prima en de digitale Sony doet ook goed z'n werk. Tot onze kleindochter Esmee geboren wordt, dan merken we ineens dat foto's van een gezicht van dichtbij toch wel erg korrelig worden.
September 2004, 2 nieuwe digitale camera's, de Sony V1 en de Sony W1
We kopen 2 nieuwe camera's, allebei van Sony en 5 megapixel: de W1 ende V1. Leuke handige dingetjes, maar op onze reis naar Barcelona blijkt meer dan de helft van de foto's onscherp te zijn. We moeten nodig de handleidingen eens gaan lezen, maar al wel duidelijk is dat deze camera's moeite hebben met gebrek aan belichting. Spijt? Ja, wel een klein beetje... Maar de foto's die wel lukken zijn ook van hele goede kwaliteit. We zullen nog wat gaan oefenen.
Januari 2005, een Minolta Dimage Z3 vervangt de Sony V1
De V1 konden we verkopen en die wordt vervangen door de goedkopere Minolta waarmee we een veel beter resultaat krijgen.
Na 2007
Tja, na die tijd hebben we alweer een paar camera's versleten zonder dat we het bijgehouden hebben. Zodra we hier tijd voor hebben ga ik het eens uitzoeken.
Een aantal die hier allemaal werkeloos liggen: - GE 9,1MP A950, 5x optical zoom (2009) - Canon Powershot A610 zilver, 5 Megapixel - Olympus Stylus Though TG-4, 16MP, is waterdicht maar dat hebben we nooit uitgeprobeerd - Canon Powershot SX280-HS Ondertussen hebben we al aardig wat foto's uitgeleend en laten gebruiken voor een aantal tijdschriften en boeken (januari 2005 een Duitse reisgids over Schotland en in 2006 een beperkte Engelse oplage van 'My secret life in Egypt' van Paul Brunton). En ook al in het magazine van de KLM... Tot nu toe zijn we best trots op het gebruik vanonze foto's!

CopyrightsNaar boven

Persoonlijk houden wij niet van copyrights wanneer dat beperkend werkt voor het verkrijgen en verspreiden van informatie. Wij hebben respekt voor de copyrights van anderen, maar van onze site mag in principe alles gebruikt worden, ook zonder toestemming te vragen, zolang je onze website maar vermeld als bron, of wanneer een link naar onze site wordt geplaatst (bij gebruik van ons materiaal op een website).
Scholieren en studenten kunnen uiteraard materiaal gebruiken voor werkstukkenen scripties. We zagen in 2004 echter zo'n toename van het gebruik van onze foto's op andere websites die de indruk wekten dat ze door de website-eigenaar gemaakt waren dat we op onze grote foto's nu een watermerk (de website-naam) zetten. Wil je een grote foto hebben zonder het watermerk voor eigen gebruik dankan dat natuurlijk altijd.
En helaas vonden we laatst malafide websites die al onze content hebben gekopieerd en daardoor goed in de zoekresultaten van Google verschijnen. Wanneer je de site opent krijg je echter allemaal reclame en troep te zien. Hiervan hebben we ondertussen melding van gemaakt bij Google.
Kennis is macht, luidt het spreekwoord, maar dit geldt vooral wanneer slechts enkelen de kennis hebben. Gedeelde kennis geeft eendracht (of kan dat in ieder geval bewerkstelligen) en begrip, zo stellen wij daar tegenover.

© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven