Lies & Teije's reis website

Terug naar Denemarken, safaripark Givskud, Århus


Home -> Europa -> Denemarken -> Reisverslag Denemarken -> 07 tot 09 juli 2002
Zoeken

Zondag 07 juli, terug naar Denemarken, safaripark Givskud, Århus

Afscheid van NoorwegenWe staan vroeg op om niet al te laat te arriveren in Denemarken. Nog snel een foto van onze hut en dan op weg. Vlak voor de grens met Zweden gooien we de tank vol om de laatste Noorse kronen op te maken. We zijn later dan gepland bij de grens omdat wegen die volgens de kaart snelwegen zijn in de praktijk trage tweebaanswegen blijken zijn. In Zweden is het tegenovergestelde het geval en schieten we veel sneller op dan we hadden gedacht. Ook daar moeten we bij een benzinetank nog even snel ons laatste Zweedse geld spenderen.
Afscheid van Noorwegen, en van Zweden... Noorwegen vinden we, wat landschap betreft, wel het allermooiste land van allemaal. We hebben er genoten (en veel geld uitgegeven) en we hopen er nog een keer terug te komen. Van de Noordkaap tot aan Oslo was een geweldige en soms spannende rit vol afwisseling en wonderschone uitzichten die we niet graag hadden willen missen. We raden het iedereen aan. Tenzij je allergisch bent voor natuurschoon, bergen, watervallen, fjorden, prachtige uitzichten, mooie huisjes, sneeuw enz. enz.

Maandag 08 juli 2002, naar het safaripark bij Givskud, Århus

Teije heeft allemaal wilde plannen voor deze dag, zoals even een rondritje door heel Jutland, van noord naar zuid en van oost naar west, daarbij alle stadjes bekijkend, maar gelukkig heeft iemand hem het uit het hoofd weten te praten, dus we gaan er een lekkere, rustige dag van maken. De zon staat steeds op het punt door de dunne bewolking heen te breken, maar het lukt niet echt en de hele dag blijft het broeierig warm.
Safari park GivskudOns hoofddoel is het safaripark bij Givskud. Vanaf de camping rijden we eerst naar Billund en voor Legoland langs, waar het al behoorlijk druk is voor 10 uur. En dan zitten we plots tussen de wilde dieren, zoals de mooie rode panda, of de kleine panda. De entreeprijs is 'maar' 100 kroon, dus € 14 per persoon, een hele opluchting na de duurte in Noorwegen!
Safari park Givskud Safari park GivskudEen gedeelte van het park kan als een 'echte' safaririt per auto worden gemaakt, maar ook zijn er uitgebreide wandelpaden waarbij de wat minder gevaarlijke dieren te zien zijn. Lies is dol op aapjes, dus bij de chimpansees, gorilla's en bavianen blijven we lang kijken naar onze genetische broeders.
Safari park Givskud Safari park GivskudHet gevaarlijkste dier, de mens, moet in de auto blijven zitten met de ramen dicht, om naar de leeuwen te mogen kijken. Alleen al uit het rijgedrag van de horden toeristen blijkt het agressieve karakter van de mens, terwijl deze leeuwin ongeïnteresseerd haar botje afkluift.
Runesteen van JellingOngemerkt zijn we nu al uren in het park dat zeker de moeite waard is voor z'n geld en voor het eerst eten we weer eens een warme maaltijd buiten de deur. Hier is het tenminste weer betaalbaar.
Van Givskud rijden we even langs Jelling om de beroemde runensteen te zien die daar in 980 door koning Harald Blauwtand is geplaatst. Ook zijn er twee grafheuvels van koning Gorm de Oude en koningin Thyra.
Lange websitenaamTenslotte rijden we nog even naar Århus, na Kopenhagen de grootste stad van Denemarken. We wandelen wat rond door het niet al te grote centrum, maar houden het al snel voor gezien.
ÅrhusBij een bankgebouw zien we dan dit bord met het langste webadres dat we ooit hebben gezien als domeinnaam: www.jomeredusamlerhososdestobilligerebliverdet.dk. We hebben de doorlink maar even weggehaald want vanaf 2004 werkt de link niet meer. Gek, misschien dat mensen het toch niet zo goed konden onthouden...
Op de terugweg naar de camping rijden we via Himmelbjærget (hemelberg), de hoogste 'berg' in Denemarken met 147 meter. Rijdend naar het zuiden treffen we nog een verrassend steil heuvellandschap aan met veel kleine weggetjes die niet op onze kaart staan. Een heerlijk rustig dagje om de vakantie af te sluiten.

Dinsdag 09 juli 2002, de thuisreis naar nat Nederland

Huisje in BredstenIn tegenstelling tot de broeierige dag van gisteren is het vandaag niet alleen warm, maar ook zonnig. De laatste spullen zijn ingepakt en het einde is echt in zicht. We dralen nog een beetje om weg te gaan, tenslotte hoeven we maar een paar uur te rijden en we willen eigenlijk nog lang niet naar huis.
Een laatste picknick Een laatste picknickNa ons vertrek zitten we al binnen een uur op de autobahn in Duitsland en tussen de middag genieten we nog even van een heerlijke picknick in de zon. Zo proberen we tot het laatst van deze mooie vakantie te genieten.
Tot we de grens van Nederland passeren. Het kan niet missen: de zon verdwijnt en regen stroomt uit de wolken naar beneden. Al die duizenden kilometers die we naar het zuiden hebben gereden hebben ons niet dichter bij mooier weer gebracht. Maar we hebben een fantastische reis achter de rug, waarbij Noorwegen alles overtrof, niet alleen wat prijzen betreft, maar vooral ook door het natuurschoon en de afwisseling. Wie weet, misschien ooit weer (nadat we de rest van de wereld 'even' hebben bekeken) en zoals we uit de reakties hebben begrepen, zijn we in Finland de schoonheid van het oosten misgelopen. Zo blijft er nog genoeg voor ons te zien!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2023 Naar boven