Lies & Teije's reis website

Het Troödes-gebergte (Mt. Olympus, Kykko klooster)


Home -> Europa -> Cyprus -> Reisverslag Cyprus -> 18 februari 2001
Zoeken

Zondag 18 februari, het Troödes-gebergte (Mt. Olympus, Kykko klooster)

De Caledonische watervallen, bijna opgedroogd De Caledonische watervallen, bijna opgedroogdDeze zondag blijven we in de omgeving van Platres en verkennen het Troödes-gebergte. Platres is een dorp met gigantische hoogteverschillen en dat kunnen we merken bij het lopen. De omgeving is prachtig en het is erg rustig in deze tijd van het jaar. Vanwege het klimaat hadden we eigenlijk meer toeristen verwacht, maar we vinden het niet erg dat ze er niet zijn.
Er zijn veel mooie wandelpaden vanuit Platres, o.a. naar de Caledonian Falls. Aan de foto's is te zien dat de watervallen nogal droog stonden. Maar alleen de wandeling was de moeite al waard.
Mount OlympusHet Troödes-gebergte neemt een vrij groot gebied van Cyprus in en is van bijna alle kanten van het eiland te zien. De hoogste berg in dit gebied (en van heel Cyprus) is Mount Olympus (ca. 1.950 meter hoog). Overal liggen dorpjes verscholen en uiteraard ligt er sneeuw op de toppen.
Teije op Mount Olympus Lies op Mount OlympusDat het gebied ook erg aantrekkelijk is voor de Cyprioten zelf blijkt wel uit het feit dat er honderden gezinnen aanwezig zijn om er hun vrije zondag door te brengen. Gelukkig voor ons is het buiten het toeristenseizoen... Het liefst komen de Cyprioten hier in de zomer om wat verkoeling te zoeken.
Ingang van het  Kykko kloosterNa het beklimmen van de Mount Olympus (een lange wandeling over een verharde weg) rijden we langzamerhand verder in de richting van het Kykko klooster, een bekend grieks-orthodox klooster, rond 1100 gesticht. Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Britten werd het klooster door de guerrilla's gebruikt voor verbindingen en voorradentransport.
Patio van het Kykko klooster Het Kykko kloosterAan al het (blad)goud te zien zal het klooster niet zo snel failliet gaan, hoewel het vroeger nog veel rijker was met bezittingen in Klein-Azië en zelfs Rusland.
Vanaf het klooster heb je een prachtig uitzicht over het Kykkodal.
De cedervalleiVervolgens gaan we op zoek naar Cedars Valley. Maar na ruim een uur rijden op een smal zandpaadje op weg naar deze vallei en nog steeds niet op bestemming te zijn aangekomen, ontmoeten we tegenliggers die ons vragen hoelang het nog duurt voor ze weer bij de gewone weg waren. Ze kijken nogal smachtend. Rijden over deze weg is een avontuur waar niet iedereen op zit te wachten... Ook de ravijnen aan de zijkant maken het er niet beter op. Maar de omgeving en natuur is prachtig en zeker de moeite waard.
De cedervallei De cedervalleiDe ceders zijn inheems op Cyprus en worden bijzonder groot. Ze groeien voornamelijk op hoogten tussen de 1000 en 1400 meter.
PedoulasNadat we eindelijk weer op een verharde weg aankwamen, zoeken we wat kleine weggetjes op de kaart en zwerven her en der door het Troödes gebied. Hiernaast een kijkje op Pedoulas en de omgeving nabij Platres.
PlatresOok deze foto toont de omgeving van Platres. Het dorp is een geliefd vakantieoord voor de Cyprioten zelf, vooral 's zomers om de hitte van Nicosia te ontvluchten. Nu is het erg rustig. We willen nog even wat rondwandelen, maar 's avonds wordt het ineens een stuk kouder, dus zoeken we ons heil in de hotelbar, wat ook niet onaangenaam is.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven