Zaterdag 17 februari, Limassol en de zuidwestkust tot Pafos
Het plan voor vandaag is een tocht via Limassol naar Pafos. Een makkie denken we, maar uiteindelijk zijn we een hele lange dag onderweg en zien niet eens alles wat we gepland hebben. Het is schitterend weer (ca. 22°C) en we gaan eerst Limassol in, één van de belangrijkste industrie- en handelscentra van het land. Ondanks het feit dat hier geen echte mooie stranden zijn, lijkt ook hier het toerisme te groeien.

We parkeren in de buurt van de boulevard waar Lies haar eerste palmbomenzaadjes verzamelt. Dat deze hobby iets uit de hand zou gaan lopen, konden we die dag nog niet weten. Misschien dat we ooit nog een palmbomenkwekerij-bladzijde op de site gaan zetten.

Door de ligging van Cyprus nabij het Midden Oosten heeft het eiland veel islamitische invloeden gekend en nog steeds is een deel van de bevolking islamiet. Hiernaast een foto van de Djami Djedid moskee die nog steeds wordt gebruikt.
In Limassol bezoeken we ook het kasteel en het daarin gehuisveste middeleeuwse museum. Het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Hier trouwde Richard Leeuwenhart met Berengaria van Navarre toen hij tijdens een kruistocht in een storm en op Cyprus verzeilde.

Via het Akrotiri-schiereiland rijden we langs het zoutmeer, maar het blijkt een onverharde weg te zijn en het heeft vanochtend flink geregend. Een paar tegemoetkomende jeeps kan dat niet zoveel schelen, maar ons, in de gloednieuwe huurwagen, wel. Het mocht niet baten, we werden flink vies en de rest van de dag uitgelachen door iedereen die ons zag rijden.

Via het Kolossi-kasteel (ten westen van Limassol) rijden we verder naar het westen, langs de kust.
Bijna 20 km. ten westen van Limassol ligt Kourion, een complex van historische opgravingen die prachtig op de kliffen boven de Middellandse Zee liggen. Sinds de nieuwe Steentijd werd dit gebied bewoond en gekoloniseerd door verschillende bevolkingsgroepen van het vasteland van Eur-Azië. In de 4e eeuw was er een hevige aardbeving en werd de stad verwoest en herbouwd. Na plunderingen door Arabieren in de 7e eeuw werd deze lokatie voorgoed verlaten.

Bij de ingang van de ruïnes ligt het theater. Volgens de reisgidsen een van de meest gefotografeerde plekken van Cyprus, en wij snappen wel waarom, het is prachtig gelegen aan de Middellandse Zee en nog redelijk intact. Er zijn veel meer oudheden te bezichtigen op Cyprus en daarom hebben we ook maar een speciale bladzijde gemaakt over oudheden waar meer foto's te zien zijn, o.a. van het amfitheater dat waarschijnlijk uit de 2e eeuw dateert. Er kunnen 3500 mensen in en nog steeds wordt het theater gebruikt voor openluchtvoorstellingen. Helaas niet in februari, dus niet voor ons.

Achter het amfitheater ligt het Eustolius-complex. Via steigertjes loop je tussen dit Romeinse huis door en kun je de goed bewaard gebleven mozaïeken bewonderen. Aan de andere kant van het theater zijn de overblijfselen te zien van de Basilica, een kerk uit de 5e eeuw. Het moet een imposant gebouw zijn geweest van 70 bij 40 meter.

Maar vooral ook het uitzicht op deze plek is schitterend. Het is goed voor te stellen dat je als rijke Romein hier graag een huisje wilde bezitten. Het omringende land is zeer vruchtbaar, het klimaat aangenaam en de ligging prachtig.

Zelfs wanneer je niet van oudheden, musea e.d. houdt, is dit toch een plek een bezoek zeker waard is door het landschap en het uitzicht. Vroeger wist men ook duidelijk wel wat mooi was.
Iets meer landinwaarts ligt het Huis van de Gladiatoren, zo genoemd vanwege het mozaïek met twee vechtende gladiatoren. Verder zijn er nog resten van een aquaduct te zien, een gebouw met het Achilles-mozaïek en in de buurt moeten nog de resten van het stadion te zien zijn, maar dat hebben we helaas niet kunnen vinden.

Vanuit Kourion rijden we verder naar het westen, richting Petra tou Romiou (de rots van Romios); rotseilandjes in de zee en hoge rotswanden die de kustlijn vormen. Volgens één van de overleveringen over deze plek werd hier Aphrodite uit het zeeschuim geboren.

Vanaf verschillende parkeerplaatsen heb je een prachtig uitzicht over de rotsen en de zee, maar door het drukke verkeer is het ook af en toe wel eens lastig om een rustig plekje te vinden.
Men is druk bezig met de aanleg van een snelweg tussen Limassol en Pafos. Wanneer deze klaar is, zal de secundaire weg een ideaal toeristenweggetje worden om te genieten van de mooie plekjes langs deze kust.

Doordat we zo vaak langs de kust zijn gestopt arriveren we pas aan het einde van de middag in Pafos en besluiten we bij de haven in het oude gedeelte een terrasje op te zoeken. Pafos is vooral dankzij de toeristen uitgegroeid tot een dubbelstad: oud- en nieuw Pafos of ook wel hoog- en laag-Pafos genaamd. In het oude gedeelte liggen vrijwel alle bezienswaardigheden, maar daar komen we vandaag dus niet aan toe.
Wel laten we in Pafos nog even de auto schoonmaken want hij ziet er niet uit en we schamen ons bijna erin te rijden. 6 bereidwillige jongetjes van hoogstens 15 jaar oud nemen deze taak gewillig op zich bij een autowasstraat. En dat voor een paar gulden.
's Avonds, in de hotelbar, hebben we uitgebreid gepraat met één van de eigenaren van het hotel. Het blijkt een familiebedrijf en hij vertelt ons wat meer over het eiland, het leven in het algemeen en de mensen in het bijzonder. Van hem weten we hoe sterk het Grieks-Turkse conflict de mensen bezighoudt. Het is ons al opgevallen wanneer we af en toe de tv op onze hotelkamer inschakelden: er gaat geen nieuwsuitzending voorbij of het conflict is een hoofd-item. Daarom hebben we op de informatiepagina over Cyprus enkele links opgenomen die hier meer over vertellen en waar je het meest actuele nieuws kunt vinden.
