Lies & Teije's reis website

We vliegen naar Cyprus en gaan naar Platres


Home -> Europa -> Cyprus -> Reisverslag Cyprus -> 15 & 16 februari 2001
Zoeken

Donderdag 15 februari, we vliegen naar Cyprus en gaan naar Platres

Lies op SchipholHet kille en natte Nederland ontvluchten, dat is de bedoeling. En zo zitten we daar op Schiphol, op weg naar Cyprus. We zijn geen van beide ooit op Cyprus geweest; maar er zijn meer nieuwigheden op deze reis: voor het eerst in bijna 10 jaar reizen we weer eens met de trein, een ervaring op zich en we zijn zo gelukkig maar een half uur vertraging te hebben. En voor Lies is het de eerste keer vliegen. Dus een laatste sigaret vlak voor het vertrek moet de zenuwen nog een beetje doen bedaren.
We hebben beloofd nog even met het thuisfront te bellen, maar ineens komen we erachter dat we de mobiele telefoon thuis hebben laten liggen. Paniek, want onze dochters willen ons graag kunnen bereiken. Dus nog snel een mobieltje kopen op Schiphol, eentje die 'gegarandeerd' werkt in het buitenland. Niet dus... het beltegoed is alleen op te waarderen vanuit Nederland maar de telefoon moet eerst nog opgeladen worden. En dat kan pas op Cyprus. Terwijl we een mobieltje goed konden gebruiken toen onze huurauto het begaf in the middle of nowhere. Maar dat komt later...
Uitzicht vanuit het vliegtuig De Alpen vanuit het vliegtuigWe vliegen met Cyprus Airways en de vlucht duurt ongeveer 4 uur. Gelukkig kunnen we een plaatsje bij het raam veroveren en hebben zo mooi uitzicht op de Alpen. Rond 6 uur 's middags arriveren we in Larnaka en het duurt even voordat we onze huurauto krijgen zodat we met schemer wegrijden. Het is even wennen met het stuur aan de 'verkeerde' kant en dan direct al in het donker rijden.
Ook hebben we eerst niet door dat op de verkeersborden zowel de oude Britse namen voor de steden worden gebruikt als de nieuwe Griekse namen. Zoals Lemessos en Limassol, Nicosia en Lefkosia. Er zit ook geen systeem in, de ene keer wordt de ene naam gebruikt, dan weer de andere.We hebben een hotel in Platres in het Troödes-gebergte geboekt en vooral de laatste 15 kilometers zijn erg lastig te rijden in het donker. Smalle, kronkelige weggetjes en weinig verlichting. In Platres zelf aangekomen zien we nergens een spoor van het hotel en geen mens lijkt thuis om even de weg te vragen. Het hele dorp lijkt wel uitgestorven, maar dat komt vooral doordat alle huizen luiken voor de ramen hebben die potdicht zitten en zelfs geen licht doorlaten. Na een uur zoeken vinden we uiteindelijk iemand die ons wat aanwijzingen kan geven en uiteindelijk zien we een heel klein bordje langs een hele steile oprit naar hotel New Helvetia waar we uiterst vriendelijk worden onthaald.
Governors beachPlatres ligt in het Troödes-gebergte in het midden van Cyprus. Ons hotel ligt aan de noordkant van dit dorpje dat zich kenmerkt door de grote hoogteverschillen binnen het dorp zelf. Het leek ons een mooi centraal punt om van daaruit het eiland te verkennen. Achteraf gezien hadden we beter een hotel in Limassol kunnen nemen, aangezien we iedere keer weer dat laatste en lastige stuk van Limassol naar Platres moeten rijden.

Vrijdag 16 februari 2001, het zuiden en noosten van Cyprus

Governors beach Rotskust bij Governors beachDe zuid- en oostkust van Cyprus Vandaag zijn we al vroeg uit de veren om via de kust naar de zuid-oostelijke punt (Ayia Napa) van Cyprus te rijden. Het is schitterend en warm weer, een verademing na de kou in Nederland.
Bij Governor's Beach hebben we de blauwheid van de Middellandse Zee bewonderd en de tropische plantengroei zo vlak langs de kust. Cyprus ligt dichter bij het Midden-Oosten dan bij Europa en heeft een prettig warm klimaat. In plaats van de hoofdwegen nemen we zoveel mogelijk de secundaire weggetjes en dan zie je heel wat meer van het land.
Rotskust bij Governors beachHoewel het eiland niet zo heel erg groot is, kost het toch veel tijd om van het ene naar het andere punt te komen. Er zijn weliswaar vierbaanswegen tussen Limassol, Larnaka en Nicosia (en ze zijn druk bezig deze naar Pafos uit te breiden), maar deze hebben we alleen gebruikt wanneer we vonden dat we haast hadden (en dat was niet vaak het geval).We hebben deze dag vooral veel om ons heen gekeken en genoten van het landschap en de zee.
Haven van Ayia NapaHet zuidoosten van Cyprus, en vooral het gebied bij Ayia Napa schijnt de laatste jaren uitgegroeid te zijn van een streek met typisch kleine Cypriotische dorpjes tot uitgebreide toeristische centra. Meestal is de kern van de oude dorpjes bewaard gebleven, met een kerk of klooster als centraal punt, maar daar omheen verrijzen overal de hotels, restaurants en souvenirswinkeltjes. De stranden bij Ayia Napa zijn de beste op Cyprus met fijn zand.
Voor de bezetting van het Noorden door Turkije in 1974 was Famagusta de badplaats van de streek, nu is deze stad uitgestorven en militair gebied. In Ayia Napa houden we een uitgebreide pauze, maar er waait een harde wind zodat we toch maar ergens binnen gaan zitten.
Al met al hebben we een lange en boeiende dag achter de rug, echter zonder veel foto's te maken. 's Avonds rusten we eerst wat uit op onze kamer en nemen vervolgens onze intrek in de bar van het hotel om de plannen voor de volgende dag te maken. We willen eigenlijk alles wel zien op dit mooie eiland, maar binnen één week zal dat niet gaan lukken, dat hebben we nu al wel door.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2025 Naar boven