Lies & Teije's reis website

Naar het European Space Center, Transinne


Home -> Europa -> België -> Reisverslag België -> 18 december 2005
Zoeken

Zondag 18 december, naar het European Space Center, Transinne

Als we wegrijden merken we dat de motor wat problemen heeft. Hij slaat af en op gas wordt de watertemperatuur veel te heet. Dat betekent dat er iets bevroren is. Als we het checken blijkt dat we minstens een liter water erbij moeten doen. Onze garage in Nederland had het al eens gecontroleerd, maar kon helemaal niets vinden. Maar voor de zekerheid kopen we toch maar wat extra koelvloeistof ook al verdwijnt die weer net zo snel met 1 liter per dag. Als we 's avonds maar even bijvullen, voordat het gaat vriezen. Toch heeft het vannacht bij ons niet erg gevroren, want de sneeuw die er lag is al weer bijna weg.
Sneeuw in de Ardennen Sneeuw in de ArdennenMaar als we naar het zuiden rijden komen we wel in een besneeuwd wereld terecht met de bomen helemaal bedekt onder het wit. Het is prachtig om te zien en we moeten wel even door het witte bos wandelen en de zuivere lucht inademen. Dit weggetje vinden we zelfs zo mooi dat we nog een tweede keer heen en weer rijden om de bossen te bewonderen.
Sneeuw in de Ardennen Sneeuw in de ArdennenVreemd genoeg zijn de wegen helemaal schoon terwijl er toch helemaal niet zoveel verkeer rijdt en strooiwagens of sneeuwschuivers hebben we ook niet aan het werk gezien. Maar misschien waren die er al toen wij nog op één oor lagen. Alleen op de echt kleinere weggetjes is het een beetje glad en ligt er nog sneeuw. We vinden het landschap prachtig, zo zou iedere winter moeten zijn, zonder teveel overlast te veroorzaken.
Euro Space CenterBij Transinne bezoeken we het Europese Ruimtevaart Centrum, een soort van informatie-attractiepark. Allereerst krijgen we een film van 20 minuten te zien en vervolgens doen we een toer van een uur door het gebowu waarin veel wordt verteld over de ruimtevaart en de ESA (European Space Agency). Maar de manier waarop alles getoond en verteld wordt is vreselijk chaotisch. Er zit totaal geen lijn in en in een documentaire op tv leer je heel wat meer over de ESA dan hier. En dat is eveneens heel wat goedkoper dan het toegangsticket van € 11 per persoon hier. We zijn benieuwd welke amateur dat in elkaar heeft gezet. De ene keer wordt je heel kinderlijk toegesproken, maar een kind zal er ook weinig van opsteken als de uitleg zo chaotisch is.
Dan weer worden ingewikkelde dingen ook erg ingewikkeld uitgelegd. Hier is gewoon een amateur aan het werk geweest... Er is wel een heleboel leerzame informatie op borden langs de muur, maar door al het gesprokene krijg je eigenlijk de tijd niet om dat in je op te nemen.
Al met al zijn we twee uur binnen en ook al vinden we het onderwerp reuze interessant, we komen pas weer een keer kijken als een professioneel iemand de presentatie grondig heeft verbeterd. We kunnen een bezoek, zeker voor die prijs, dan ook niet echt aanraden. Als we het kolossale gebouw verlaten kunnen we ons ook weinig meer herinneren van wat we allemaal gezien en gehoord hebben, behalve het laatste, leuke ritje in een ruimteschip. Die paar minuten maakten tenminste nog iets goed van het bezoek. We hopen dat de ESA zelf niet zo chaotisch is als deze toeristische attractie, want dan gaan er maar weinig missies goed.
RustpauzeBij Transinne staat op een kruispunt een hotelletje waar we even een lekkere bak koffie gaan drinken, ook al lonken honderden flessen wijn achter onze rug om gekocht en gedronken te worden. We houden het toch maar bij de koffie.
Buiten wordt het alweer donker, de dag is veel te snel voorbij gegaan. Het is te laat om nog ergens anders heen te gaan of om iets te bekijken, dus we rijden rustig terug naar ons huisje, genietend van de prachtige witte wouden in dit gebied. Maar als we in de buurt van Barvaux komen is alle sneeuw verdwenen en ook rond ons huisje is alles gesmolten. Maar de wolken zien er nog steeds sneeuwerig uit, wie weet wat er vannacht allemaal gaat vallen!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven