Lies & Teije's reis website

Informatie over Andorra


Home -> Europa -> Andorra - > Informatie Andorra

Informatie over Andorra

Feiten over Andorra

De (nationale) vlag
Officiële naam Catalaans: Principat d'Andorra, Frans: Principauté d'Andorre, Spaans: Principado de Andorra: Andorranen zelf noemen het Valls d'Andorra.
In het Nederlands: het Vorstendom van Andorra
Oppervlakte 468 km²
Aantal inwoners 85.660 inwoners (2016)
Bevolkingsdichtheid 183 mensen per km²
Hoofdstad Andorra la Vella
Munteenheid Sinds 2002 gebruikt Andorra de euro als betaalmiddel. Andorra behoort niet tot de EU maar heeft afspraken gemaakt en in 2014 werden er voor het eerst eigen euromunten geslagen, die begin 2015 in omloop werden gebracht.
Wegennet Er is maar één doorgaande weg van Frankrijk naar Spanje. Er zijn geen snelwegen maar de wegen zijn over het algemeen in goede toestand.
Brandstofprijzen Zie de website van de ANWB
Code auto kentekenplaat AND
Telefoon landcode 376
Internet landcode .ad
Tijdsverschil GMT+1; dezelfde tijd als in Nederland

Geografische gegevens

Andorra ligt hoog in de oostelijke Pyreneeën, ingeklemd tussen de Spaanse provincie Catalonië (departement Alt Urgell) en het Franse departement Ariège. De grenslijn met Spanje bedraagt 64 km; die met Frankrijk bedraagt 57 km.
Het landschap is bergachtig en het laagste punt van Andorra ligt op 840 meter. Lees meer op Landenweb.

BevolkingNaar boven

Na de Tweede Wereldoorlog woonden er slechts 6.000 mensen in de kleine bergrepubliek, bijna allemaal afstammelingen van Catalaanse families. Tegenwoordig wonen er ruim 85.000 inwoners waarvan en groot deel buitenlanders zijn.
Lees meer op Landenweb.

TalenNaar boven

Het Catalaans, een Romaanse taal, is de enige officiële landstaal in Andorra. Door het grote aantal buitenlanders wordt er ook Spaans en Frans gesproken en in het handelsverkeer wordt Engels steeds meer gebruikt.

GeschiedenisNaar boven

In de valleien van het huidige Andorra woonden al in de prehistorie mensen, maar d eerste keer dat er melding van bewoning werd gemaakt was in de 2e eeuw v.c. door de Griekse geschiedschrijver Polybius.
Wanneer Andorra precies een onafhankelijke staat werd, is onbekend hoewel het volgens de overlevering Karel de Grote was die in 805 de Andorrezen een stuk land gaf in ruil voor hun hulp in de strijd tegen de Moren.
Door de geïsoleerde ligging heeft Andorra weinig bemoeienis gehad met andere landen hoewel het tegenwoordig nauw verbonden is met de EU, echter zonder er lid van te zijn.
Lees meer op Landenweb.

KlimaatNaar boven

Andorra heeft een gematigd klimaat met koude, vochtige winters met veel sneeuw vanwege de hoogte. De zomers zijn meestal droog maar ook koel (alweer door de hoge ligging).
Lees meer op Landenweb.

Flora en faunaNaar boven

Flora
De plantenbedekking is nogal divers, meestal gedomineerd door loofbomen (eiken, kastanje, beuken) en coniferen (sparren, dennen, zilversparren en verschillende soorten jeneverbes).
Er zijn uitgestrekte alpine en subalpiene weiden hoog in de bergen. In totaal komen er in Andorra meer dan 1100 verschillende plantensoorten voor.

Fauna
Er zijn talloze zoogdieren die leven in de bergen en bossen van Andorra, waaronder beren, wolven, konijnen en andere kleine zoogdieren. Er is een beperkte hoeveelheid waterleven: de kleine stroompjes en rivieren bevatten wat vis, zoals snoek en forel, maar het niet aan zee grenzende land heeft weinig anders.
De vogels die tijd doorbrengen in Andorra zijn voornamelijk aangepast aan het bergachtige terrein en de meest voorkomende vogels zijn adelaars, gieren en kleinere wildvogels zoals eenden.
Lees meer op Landenweb.

EconomieNaar boven

Andorra is economisch altijd sterk gericht geweest op Spanje. Onder het Franco-régime werd het bergstaatje een belastingparadijs maar ook een smokkelelaarsland tussen Frankrijk en Spanje.
Tegenwoordig is toerisme goed voor 80% van het bbp.
De banksector, met zijn status van belastingparadijs, draagt ook aanzienlijk bij tot de economie en is goed voor ongeveer 19% van het bbp.
Lees meer op Landenweb.

ToerismeNaar boven

Andorra is goed uitgerut om toeristen te ontvangen en zo'n 70% van de ruim 10 miljoen bezoekers per jaar komt voor wintersporten zoals skiën.
Daarnaast komt men voor de schitterende natuur en het is een paradijs voor koopjesjagers van voornamelijk belastingvrije drank, parfumerie en sigaretten.

Het actuele weer


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven