Lies & Teije's reis website

Informatie over Albanië


Home -> Europa -> Albanië - > Informatie Albanië

Informatie over Albanië

Feiten over Albanië

De (nationale) vlag
Officiële naam Republika e Shqipërisë (= Republiek Albanië)
Oppervlakte 28,748 km² waarvan 1.350 km² water
Aantal inwoners 3,04 miljoen inwoners (2016)
Bevolkingsdichtheid 107 bewoners per km²
Hoofdstad Tirana
Munteenheid Lek (ALL): 100 LEK = € 0,75; € 1 = 134 Albanese LEK
Wegennet In het noorden, waar wij waren, was de kwaliteit van de wegen belabberd met veel gaten. Dat is alweer een tijdje terug (2007) dus misschien is het nu al veel beter. DE Europese Unie geeft veel geld, onder andere als lening, aan landen in Oost-Europa om het wegennet te verbeteren.
Brandstofprijzen Zie de website van de ANWB
Code auto kentekenplaat AL
Telefoon landcode 355
Internet landcode .al
Tijdsverschil GMT+1; dezelfde tijd als in Nederland

Geografische gegevens

De republiek Albanië (officieel: Republika e Shqipërisë, kortweg Shqiperi) ligt in het zuidoosten van Europa, op de Balkan. Het binnenland is voornamelijk bergachtig en moeilijk toegankelijk terwijl de kuststreken laaggelegen zijn.
Lees op Landenweb verder over de geografie van Albanië.

BevolkingNaar boven

De bevolking bestaat voor ca. 97% uit Albanezen (die zichzelf Shqiptarë noemen) en verder uit Grieken, enige duizenden Slaven (Macedoniërs, Montenegrijnen, Bulgaren, Serviërs) en Turken, Vlachen (ook wel Aromunen of Balkan-Roemenen genoemd) Armeniërs en zigeuners.
Lees op Landenweb verder over de bevolking van Albanië.

TalenNaar boven

Het Albanees behoort tot de Indo-Europese taalgroep; het is een mengtaal met een groot aantal leenwoorden. Ook zijn er een aantal minderheidsgroepen, zoals Grieken, die hun eigen taal gebruiken.
Lees op Landenweb verder over de taal van Albanië.

GeschiedenisNaar boven

In de 2e eeuw v.c. werd de landstreek die nu Albanië is toegevoegd aan het Romeinse Rijk.
In de 15e eeuw werd het land, ondanks hevig verzet, veroverd door de Turken. Vlak voor het begin van de 1e Balkanoorlog kreeg het land autonomie van Turkije en op 28 november 1912 riep Albanië zijn onafhankelijkheid uit maar dat ging niet zonder slag of stoot, Frankrijk en Rusland waren hier fel tegen.
In 1921 werd het land een onafhankelijke republiek maar na de 2e wereldoorlog sloot het zich aan bij het communistische oostblok wen werd het met harde hand geregeerd door de overtuigde Stalinist Hoxha.
Onder invloed van de opstanden in het hele oostblok kregen ook de Albanezen in het begin van de jaren 90 meer vrijheid en in 1991 werden de eerste vrije verkiezingen gehouden.
Eind jaren 90 brak er bijna een burgeroorlog uit die door nieuwe verkiezingen net voorkomen werd.
Langzamerhand wordt het land steeds democratischer en worden hervormingen uitgevoerd. Albanië is nu aspirantlid van de EU.
Lees op Landenweb verder over de geschiedenis van Albanië.

KlimaatNaar boven

Door de grote geografische verschillen heeft het Albanese klimaat een behoorlijk onvoorspelbaar karakter. De laaglanden langs de kust kennen een Middellandse Zee klimaat met hete zomers, zachte winters met regens. In het bergachtige oosten overheerst een landklimaat met strenge winters met veel sneeuw en regen in de zomer. De beschutte bekkens hebben een milder klimaat.
Lees verder op Landenweb.

Flora en faunaNaar boven

Albanië heeft een gevarieerde planten- en dierenwereld, met soorten die elders op de Balkan niet meer voorkomen doordat er nog zoveel afgelegen gebieden zijn.
Meer informatie over dieren en planten in Albanië vind je op Landenweb.

EconomieNaar boven

Lange tijd had Albanië alleen economisch contact met de Sovjet-Unie en China maar na de breuk met beide landen werd het voornamelijk zelfvoorziend. De economie ging daarna hard onderuit en in de jaren 90 volgde er een diepe crisis. Veel mensen raakten hun geld kwijt door investeringen in piramidefondsen die in 1997 instortten. Sindsdien krabbelt de economie langzamerhand op maar Albanië is nog steeds een van de armste landen van Europa.
Lees op Landenweb meer over de economie van Albanië

ToerismeNaar boven

Lange tijd was Albanië nauwelijks toegankelijk voor toeristen maar daar komt de laatste 20 jaar steeds meer verandering in en in 2011 riep Lonely Planet het land uit tot een van de beste bestemmingen. Er zijn onder andere archeologische restanten te vinden maar de toeristische infrastructuur is nog niet goed ontwikkeld.
Meer informatie vind je op Landenweb

Het actuele weer


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven